מהו נאמן בטיחות בעבודה

תוכן עניינים

נאמן בטיחות בעבודה הוא עובד אשר ממונה על ידי הארגון/המעסיק, המסמיך אותו להיות הגורם האחראי על תחום הבטיחות בעבודה, להטמעה ולבקרה על יישום של נהלי הבטיחות על ידי העובדים ולתיווך צרכי הבטיחות והסיכונים שבעבודה לגורמי ההנהלה.

מה תפקידו של נאמן בטיחות

נאמן הבטיחות בארגון נושא באחריות שמירה על בטיחות, מניעת תאונות עבודה והגנה על העובדים, ויצירת סביבת עבודה בטוחה, באמצעות מספר כלים ותפקידים המוטלים עליו:

  • הגברת מודעות לסיכונים ולנהלי בטיחות באמצעות העברת תדריכים, ניתוחי אירוע והדרכות בטיחות לעובדים.
  • אכיפת נהלי עבודה- ביצוע בקרות וסמכות אכיפה לכלל העובדים ובהתאמה לפעילות הארגונית- הקפדה על שימוש בציוד מיגון נדרש, עבודה בצוותים, ביצוע בדיקות מקדימות לציוד ולמכונות.
  • בניית מערך התנהלות בשעת חירום, בהתאם לסיכונים הבולטים ולמאפייני העבודה.
  • איתור סיכונים בעבודה, הצפה ועדכון של הנהלת הארגון, ניתוח והצעות לפתרונות ולהפחתה ניכרת ככל הניתן של סיכונים בעבודה. 

מי חייב להכשיר או להעסיק נאמן בטיחות

על פי חוק, חובת מינוי נאמן בטיחות בארגון  חלה על מפעלים ואתרי עבודה בהם מועסקים למעלה מ-25 עובדים.  חובה זו עשויה להשתנות בהתאם לענף הפעילות ולסיכונים ויש לבדוק את התקנות המחייבות באופן פרטני לעכל ענף ובהתאם לתנאי הרישוי. יחד עם זאת, התרומה והחשיבות שבמינוי נאמן בטיחות, והתועלת שמפיקים ארגונים מסביבת עבודה בטוחה והימנעות מתאונות עבודה, הביאו מעסיקים רבים למינוי נאמן בטיחות ולהכשרתו, גם ללא החובה החוקית.

האם נאמן בטיחות נדרש לעבור הכשרה

נאמן בטיחות מוסמך עובר הכשרה מקיפה אשר מעניקה לו את הידע והכלים לאיתור סיכונים פוטנציאליים, לפתרונות ומערכי מיגון ובטיחות בהתאמה לסביבות עבודה ולסיכונים שונים, לדיווח ולהתנהלות אל מול עובדי השטח ואל מול הנהלת המפעל, לביצוע תפקידו על הצד הטוב ביותר.

עם מינוי העובד, באחריות המעסיק לשלוח את העובד למוסד לימודים והכשרות מורשה, לביצוע קורס נאמני בטיחות מקצועי. הקורס מועבר על ידי מומחי בטיחות בעבודה מוסמכי משרד העבודה, במגוון תחומי בטיחות.

קורס נאמני בטיחות בעבודה- מה לומדים בקורס? 

בין תכני הלימוד הנכללים בקורס נאמני בטיחות בעבודה:

  1. תפקיד נאמן הבטיחות וסמכויותיו. 
  2. מושגי יסוד בבטיחות בעבודה- היכרות עם מושגים, מודלים, עקרונות ותכניות בטיחות בהתאמה למכלול סוגי ארגונים ותעשיות.
  3. חקיקה ותקנות- היכרות עם חוקי העבודה ותקנות הבטיחות, כלים למעקב ולעדכנות מקצועית אחר עדכוני חקיקה וחידושים בענפי הבטיחות בעבודה.
  4. עזרה ראשונה והתנהלות בתרחישים שונים
  5. תחומי בטיחות בעבודה: בטיחות באש, חומרים מסוכנים, גיהות מכונות, גיהות תעסוקתית, סיכונים אישיים וארגונומיה, עבודה בגובה, חובת דיווח ובירוקרטיה. 

safety

האם נאמן בטיחות בעבודה חייב להיות עובד מתוך הארגון?

תנאי קבלה מחייב לקבלה לקורס נאמני בטיחות בעבודה הוא מינוי של נאמן הבטיחות מקרב עובדי המפעל/ הארגון, חבר הוועדה לבטיחות ארגונית. עובד אשר ממונה מתוך הארגון יביא עמו ידע, היכרות עם השטח והסיכונים, שגרת העבודה, התקנות הקיימות ואופן היישום שלהן, ויזכה לאמון העובדים בזכות זאת.  לצד הניסיון והחיבור לשטח, חשוב לבחור לתפקיד עובד בעל יכולות אישיות גבוהות, ראייה מערכתית, יכולת ביטוי בכתב ובעל פה ומוטיבציה אישית. 

חשוב לציין: העובד אשר ימונה לתפקיד נאמן בטיחות בארגון יבצע תפקיד זה בנוסף לתפקידו השוטף.

תמונה של היחידה ללימוד מנהל עבודה בבניין
היחידה ללימוד מנהל עבודה בבניין

מחפשים קריירה יציבה רווחית ובטוחה? המשמעות, שמנהל עבודה בענף הבניין הוא המקצוע בשבילכם.

שתפו את המאמר:

צרו איתנו קשר:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!